A mesés díszletek között futó mellékvonal bezárt, északi szakasza is újra megnyitásra kerül 2010. december 12-én, az árvízkárokat már a nyáron sikerült helyrehozni. Így a kellemes tempóban szaladó, félig-meddig ütemes menetrend szerint közlekedő, most már jó csatlakozásokkal is ellátott járatok újra közlekednek. 2012. április 15-i hatállyal itt is csak napi 2 vonatpárral dicsekevő alibi-menetrendet hagytak meg. A vasútvonal érinti legészakabbi városunkat, a hordójáról is nevezetes Göncöt, a magyar bibliafordítások bölcsőjét, Vizsolyt (igaz, messze az állomás és a község felett még nem sikerült megállót létesíteni) és a csodás váráról méltán híres Boldogkőváralját (szintén egy kiadós sétányi távolságra). Kistérségi összefogásban egy olyan szolid kis vasútturisztikai projektről van itt szó, mely mintát szolgálhatna más térségek és vasútvonalak számára. Érdemi megvalósítására sajnos még nem került sor.

Visszapillantás:
Alig szűnt meg a felső szakasz egyik nagy problémája – a menetidő lerövidítésével Hidasnémetiben biztosították a csatlakozást és Gönc, Ruszka felől visszaszoktak az utasok –, hogy 2009. december 13-án a pontosan száz éves vonal felső szakaszán megszüntették a vasúti közlekedést. 2010 kora nyáron az országgyűlésben kilátásba helyezték a személyszállítás újraindítását a vonalon még késő nyáron az árvízkárok helyreállítását követően. Ez így nem valósult meg, de szeptember elején a pálya készen állt, majd az újrakezdést december 12-i dátummal hirdették ki.

Előretekintés:
A kistérség közlekedésének optimális megoldását alábbi felállásban lehetséges:

  • vasúti gerincjárat a Hernád völgye mindkét oldalán + ráhordó-terítő jellegű buszjáratok iránytaxi szolgáltatással kiegészítve,
  • órás ütemes közlekedés,
  • a kassai kapcsolat helyreállítása: Hidasnémeti után felváltva Miskolc illetve Szerencs felől, átszállásmentesen és kiszolgálva a kassai elővárosi forgalmat is (vasútvonalunk születési neve "Kassa-Hegyaljai HÉV" volt);
  • ideálisan mindezt közlekedési szövetségen belül kell megvalósítani, tarifaközösséggel.

Ilyen jellegű korszerűsítés esetén van igazán értelme a vasúti személyszállítás újraindításának, mert a 2009-es állapot helyreállítása még nem jelent fenntartható, a kistérség felemelését elősegítő közlekedési rendszert.

A vonal Kassa-Hegyaljai Helyiérdekű Vasútként létesült. A világháború végéig Szerencs és Kassa között jártak a személyvonatok. Később csak a fontosabb Miskolc–Kassa viszonylaton közlekedtek újra személyvonatok, jelenleg pedig ott sem: a fővonal Hidasnémeti–Kassa szakaszán minden idők leggyengébb menetrendje van érvényben; akár a Kishidasin, ott is napi 2 járatpár, és nem volt szempont, hogy a 2x2 járatpár között át lehessen szállni.

A jelen időben egyre több kassai vesz ingatlant határon túl, úgy hogy a Hernád-völgyi vasútvonalak mentén is több ezresre duzzadt a szlovák lélekszám. Ezen kívül néhány tucatnyi magyar gyereket beiskoláztottak Kassán az ottani kedvezőbb viszonyok miatt, a diákok utaztatására csak kényszer jelleggel van megoldva. Ráadásul a munkalehetőségek szlovák oldalon lényegesen jobbak. A foglalkoztatás terén rövidtávon nem kell tömeges utazási igénnyel számítani a nagyváros és a közeli ipari parkok felé, mert a hiányos nyelvismeret és szakképzés komoly akadály. Ha viszont megteremtjük az utazás lehetőségét, tudatos határon túli munkaügyi együttműködés keretében javítani lehetne a kistérség helyzetén. Szabadidős forgalomban vonzó tarifa esetén már rövidtávon lehetne százas nagyságrendű utaslétszámmal számolni: nagyobb mértékben élhetne a szlovák és magyar anyanyelvű lakosság a nagyváros kulturális és vásárlási lehetőségeivel (amivel már 2013-ra készülve kellett volna számítani), fordítva a városi lakosság

A Szerencs–Kassa és Miskolc–Kassa viszonylatokon a személyvonati forgalom helyreállítása lehetőséget biztosít a kassai előváros kiszolgálására: magyar oldalon megszokhatja a lakosság, hogy nem csak autóval lehet bejutni Kassára, szlovák oldalon viszont el kellene érni a közszolgálati buszhálózat megfelelő átalakítását, hogy (tarifaközösségben) kiegészítse a vasúti kínálatát és helyenként rá is hordjon. Ezzel együtt életképes lehet a személyvonati kínálat mindkét viszonylaton.

Címkék: közlekedés vasút kassa közösségi közlekedés szerencs abaújszántó hidasnémeti szünetelő vasútvonalak

A bejegyzés trackback címe:

https://tourhongrie.blog.hu/api/trackback/id/tr52391107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása