...mert nekik arra is telik, hogy a nemzetközi térségi vasutat ne csak a pusztulásra bízzák, hanem EU-pénzből elbontsák és sehonnan sehova nem vezető kerékpárúttal helyettesítsék.*

(* Ezzel nem azt mondom, hogy a vasút sehonnan sehova nem vezet, hanem a vasútbezárások nyomán az elszigetelt, kerékpáros tömegek számára félreeső létesítmény leginkább csak hosszú autózással érhető el például Bécs felől. Élő vasútvonallal párhuzamos nemzetközi kerékpárút sokkal értelmesebb lenne, hiszen cseh oldalon is vannak jelentős műemlék célpontok.)

A Thaya-völgyi vasút ugyan kívülre esik a VTour földrajzi területén, a Kárpát-medencén és a királyi MÁV volt szolgáltatási területén. Viszont 1. két térségbeli ország, Ausztria és Csehország közt vezetne, 2. a helyi vasútfejlesztő/védő egyesület Ausztria egyik legprofibb, kitartó és belevaló vasútbarát csapat, és 3. közel van gyermekéveim színhelyeihez.
Előzmény: rendszerváltáskor cseh-osztrák összefogás bontakozott ki az elbontott határszakasz visszaépítése érdekében. Az osztrák politika sokáig ígért, a csehek ezt készpénznek vették és az ők szakaszát korszerűsítették. Ezután beindult az alsó-osztrák vezetés vasútromboló ámokfutása.... Tanulságos eset, ezért magyarra fordítom az alábbi drámai sorokat:

Végérvényesen megsemmisítik a Thaya-völgyi vasutat!

Most csütörtökön, 2013. okt. 10-én 14 órai kezdettel tüntető pikniket hirdetünk Schönfeldre a Waldkirchen és Slavonice közötti vasúti töltésen


Kép: Groß Sieghards állomása közelmúltbeli megsemmisülése

Az elmúlt héten ugyanazok a polgármesterek adták a bontási megbízást, akik még nem olyan régen a vasúti közlekedés nemzetközi újraindítása mellett szálltak síkra, ami nem utolsó sorban a farakományok vasúti szállítását tette volna lehetővé.

Ma hétfőn, október 7-én megjelentek az erőgépek a Waldkirchen–Slavonice szakaszon, hogy a szomszédokhoz vezető maradék pályalétesítményeket eltávolítsák. Az a cseh petíció is sikertelen maradt, melyet többek közt Petr Pithart és Petr Uhl Charta 77 aláírók is támogattak, annak érdekében, hogy az alsó-osztrák tartományt ígéretei megtartására késztessék.

Csütörtökön 13 és 14 óra között gyülekezünk piknik jellegű találkozónkra, a Waldkirchen/Thaya határában levő Schönfelden, mely 5 km-rel délre található Slavonicétől, hogy jelenlétünkkel kísérjük a bontási munkák kezdetét. Kérjük Önöket a részvételre és transzparensek készítésére, például: „Itt EU-pénzből rombolják vasútunkat“, „Vasút nélkül nincs jövő“, „Pröll [tartományi főnök] rombolja a szomszédhoz vezető hidat“, „Minden ígéretüket megszegték“, „Rombolják a Thaya-völgyi vasutat, Felső Waldviertel utolsó esélyét“ stb.

Várhatóan ez lesz az „Új Thaya-völgyi Vasút“ Egyesület utolsó akciója. Visszavonulót fújunk az oktalanság óriási túlhatalma előtt! Azt inkább már nem tennénk hozzá, hogy „Isten óvja a Waldviertelt“ [Alsó-Ausztria északnyugati negyede], hiszen pontosan tudjuk, hogy a pusztítás eme halmozott ereje még az Égiek előtt sem hajol meg. Egyet viszont nyomatékosan rögzíteni kívánunk: Pröll nem azzal fog a történelembe vonulni, hogy az autópályákat építtette, hanem azzal, hogy a Thaya-völgyi vasutat rombolta! Ezen mit sem segít, amikor hűbéresei azt sugallják a pornép felé, hogy ez a pusztítás maga a térség akarata!

Fénykép: www.meinbezirk.at

Címkék: vasút térségi közlekedés közlekedéspolitika vasútrombolás határátmenet Ausztria Csehország Thaya-völgyi vasút Thayatalbahn

A bejegyzés trackback címe:

https://tourhongrie.blog.hu/api/trackback/id/tr405556140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása