Utasfórum az ország házában

 2012.09.27. 08:58

fenykep4133_1348728627.jpg_1536x2048

A nap főbb tanulságai:

+ Vasúti / vidéki közlekedés tárgyában, az évtizedes hanyatlás folyamata a politikai szándék szintjén megállt, az elmaradás felszámolása, a következmények elhárítása sok évbe és szívós munkába fog kerülni (amennyiben / ahol egyáltalán sikerül). Messzemenően annak függvénye a siker mértéke, mekkora politikai-társadalmi konszenzust sikerül a kérdésben felépíteni.

+ A szünetelő vonalak tárgyában elképzelhető, hogy újabb viszonylatokon élesztik újjá a személyszállítást a nem túl távoli jövőben (= még a kormányciklusban), de magától biztos nem fog menni! Ha csak várjuk a fejleményeket, az is lehet, hogy egyáltalán nem lesz újabb reaktiválás. Feltétlenül szükség van társadalmi nyomásra, alulról jövő épkézláb kezdeményezésekre. A "leghangosabb" térségek esélye sokkal jobb, hogy "vissza kapják" vasútvonalukat.

+ Járatritkítás: bevallottan hibás lépés volt, azt illetően nem lettünk okosabbak, mikor-miképpen kerül helyesbítésre? (Hogyan, milyen elvi és személyi döntések nyomán lehet az ilyesmit a jövőben megelőzni?)

+ Az átszervezés és regionalitás tárgykörét egyfajta "kreatív homály" (???) fedi. Államtitkár úr egyik megnyilvánulása szerint nincs szándék térségi vasúti szervezetek létrehozására, Volánéknál koncentráció várható. Az önkormányzatok, szakma képviselői határozottan javallták a térségi integrált szervezetek létrehozását!

Fónagy államtitkár úr megtisztelte aktív, egész délutános jelenlétével a Közlekedési Klub által Szili Katalin hívására a parlamentben szervezett "Utasfórumot".
A személyszállító társaságok a Start és a Volánbusz vezérigazgató helyettesi szinten képviseltették magukat. A közlekedésszakmai, önkormányzati képviselőkön kívül néhány országgyűlési képviselő (Bödecs, Fónagy, Korondi, Szili), a nógrádi térség szlovák oldalról is, a TÖOSz és VTSz illetékesei, és számos helyi kezdeményezés képviselői vettek részt. Elnököltek Mészáros Péter klubelnök és Szili Katalin volt házelnök.
Tartalmilag aránylag lagymatag volt a fórum (Szili szóvá is tette, hogy nem nagyon rezegtek a csillárok). Az évek során sok ismétlésre kerül sor, ami bizonyos fokig nyilván szükséges és helyénvaló. Új vagy előremutató dolgok leginkább csak fel-felvillantak.
Egyik fő értelme az ilyen találkozóknak az informális egyeztetések, a szerveződés lehetősége.

Címkék: busz vasút ütemes menetrend integráció járatritkítás átszervezés közlekedéspolitika szünetelő vasútvonalak Volán regionális közlekedés vidéki közlekedés MÁV-Start szünetelő Fónagy

A bejegyzés trackback címe:

https://tourhongrie.blog.hu/api/trackback/id/tr624805746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

újember · http://vasut.kTeam.hu 2012.10.08. 06:17:57

Szervezői oldalról a 'lagymatag' szó lett kifogasolva.
Miközben távol áll tőlem a személyeskedés és sértés szándéka, az önkritikának helye van és magamat is beleértem az első helyeken.
Nem dőlhetünk hátra, összességében még túl erőtlen, amit teszünk.
Azt nem tehetünk, hogy még kevesebbet alszunk és még több időt kipréselünk a napból, de el kell gondolkodnunk azon, hogyan lehetünk hatékonyabbak, tárgyilagosabbak, felkészültebbek.
süti beállítások módosítása