Fő az irány

 2014.03.15. 20:12

Még nem a beharangozott folytatás... Nehezebben alakul, mint szeretnék. Hanem soron kívül egy gondolatsor, ami csak látszólag OFF. (Aki allergiás a bibliai idézetekre, vagy ne olvasson tovább, vagy szabaduljon előítéletétől; megéri.)

Abból indulok ki, hogy egyfajta gonosz, ha nem tudunk élni az olyan megörökölt nemzeti vagyonnal, mint a volt HÉV hálózatok.... Miközben megbolondul az éghajlat, a kőolaj-korszak utolsó éveiben, válságsorozatok közepette még mindig a drágább, kockázatosabb megoldásokra, a rossz elsőbbségekre, a kevésbé hatékony gyakorlatra pazaroljuk erőforrásainkat, mint a további autópályák építése és a közlekedési módozatok elszigetelt működtetése.

Ha azonban a gonosz bűnbánatot tart minden elkövetett vétke fölött, megtartja minden parancsomat, és jog és igazság szerint jár: biztosan életben marad és nem hal meg; egyetlen elkövetett gonoszságáról sem emlékezem meg; igazságáért, amelyet cselekedett, élni fog. Vajon a gonosznak halálát akarom-e, -- mondja az Úr Isten, -- és nem inkább azt, hogy megtérjen útjairól és éljen? Ha pedig az igaz elfordul igazságától és gonoszságot cselekszik mindazon utálatosságok szerint, amiket az istentelen el szokott követni, vajon élni fog-e? Semmiféle igazsága nem lesz emlékezetben, amit cselekedett; hűtlensége miatt, amit elkövetett, és bűne miatt, mellyel vétkezett, ezek miatt meg fog halni. Ti pedig azt mondjátok: ,,Nem igazságos az Úr útja!'' Halljátok tehát, Izrael háza: Vajon az én utam nem igazságos-e, és nem inkább a ti útjaitok gonoszak? Mert ha az igaz elfordul igazságától, és gonoszságot követ el és abban hal meg, igazságtalanságában hal meg, amit elkövetett. És amikor az istentelen megtér istentelenségétől, amelyet elkövetett, és jog és igazság szerint jár el, megtartja életét. Mivel magába szállt és elfordult minden gonoszságától, amit elkövetett, biztosan életben marad és nem hal meg.

(Ezekiél próféta könyve, 18. fejezet 21-28.)

A közlekedésügyben is "halálos" bűnöket, mulasztásokat követtek el. A szakmaiatlan döntéseket végre helyre kell tenni. Ha az okozott károkat az adott nemzedék nem is tudja maradéktalanul helyretenni, akkor is fő az irány! Sosem késő, irányt váltani. Pótanyám nyolcvanévesen abbahagyta a dohányzást, ez az elhatározás sokat számított élete utolsó évtizedében.

A tehetetlen politikusokra, apparátusra, szakmabeliekre nem ellenségként tekintsünk. Mindannyian tehetetlenek vagyunk és (legalább közvetve) felelősek a kialakult helyzetért -- civileket, vasúti dolgozókat és utasokat, választópolgárokat beleértve -- mig létre nem jön a célravezető összefogás. Viszont nem maradhatunk következmények nélküli ország: a mulasztások, elhibázott döntések okozta károkért az illetékeseknek felelősséget kell vállalniuk; a szakma és a politika vonja le a tanulságokat. Bizony személyi változásokra is van szükség, de első sorban szemléletbeli változásokra. Ezáltal megmenthetjük a volt HÉV vasúthálózatokat, növelve a térségek, a nemzetgazdaság és a klímavédelem esélyeit.

Úgy gondolom, ennyivel tartozunk magunknak, ez nem eltúlzott elvárás!

Címkék: közösségi közlekedés közlekedéspolitika Magyarország HÉV térségi vasúthálózat

A bejegyzés trackback címe:

https://tourhongrie.blog.hu/api/trackback/id/tr385861983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása