Mi a Vasúti Tour de Hongrie?

+ Klasszikus értelemben a VTour egy non-stop körutazás. Reggelente az első vonattal indulunk és addig folytatjuk az országhatár közelében levő vasutakon, amíg aznap lehet. Ahova az utolsó vonat elvisz, ott megtartjuk az éjszakai pihenőt.
+ A vasúti maraton figyelemfelkeltő akció: szimpátia tüntetés az élhetőbb vidékért, a hatékonyabb térségi közlekedésért. Megosztjuk az odavágó ismereteket, hallgatunk egymásra, feljebb terjesztjük az igényeket.
Idén először buszra fogunk szállni, ahol egy szünetelő vasútvonal esik útba. Ezáltal a vasúti személyszállítás újraindítását szorgalmazzuk és rámutatunk: a busz és vasút együttműködve lehet igazán sikeres.


+ A VTour lehetőség a találkozásra: helyi ügyeinket egyetlen nagyobb országos üggyé kovácsoljuk össze. Leszögezzük, hogy a térségi közlekedéssel ugyanolyan erőteljesen foglalkozni kell, mint a távolsági és tranzit forgalmakkal, a budapesti elővárossal.
Van, aki végig jön körbe, vagy több napot tölt úton. Bárhol lehet csatlakozni, akár egy nap, akár egy rövidebb-hosszabb útszakasz erejéig! A csomóponti állomásokon, ahol át kell szállnunk, rövidebb-hosszabb ideig találkozhatunk a helybeli érdeklődőkkel, útitársakkal. Úgy is részt lehet venni, hogy a megállón egy emlékképre gyűlnek össze néhányan, község és nemzeti zászlóval, amikor áthaladunk, és integetünk egymásnak.
+ Szabad rugalmas műfaj: adott egy útvonal és egy menetrend, azon belül bármit lehet csinálni és szervezni, ami a célt szolgálja.
A műfaj "sója" a csatlakozásmulasztás lehetősége, ettől válik izgalmassá. Ha lemaradunk egy csatlakozásról és nem érjük utol magunkat, a teljes maradék út menetrendjét & programjait át kell szerkeszteni, szervezni.
+ A VTour : az előző években egy teljes
hétbe telt az út. Amikor meg fogjuk élni, hogy korszerűsödik a közlekedés, összehangolják a busz- és vonatjáratokat, egyre több vonalon rendszeresen, ütemesen közlekednek a vonatok, netalán néhány szünetelő vasútvonal is újra indul, akkor jobbak lesznek a csatlakozások és ugyanazt az utat lényegesen rövidebb idő alatt lehet megtenni. Ha kevesebbet kell feleslegesen várni a csatlakozásokra, mert sűrűbben és gyorsabban közlekednek a járatok, akkor 2-3 nap alatt körbe fogunk érni.
Sajnos jelenleg egy ellenkező hatás érvényesül: a tervezett járatritkítások miatt lényegesen több időbe telik az út, a közlekedés hatékonysága súlyosan sérül. Világosan látható és érezhető lesz az intézkedés visszás hatása az utasok számára.
+ A VTour hagyománnyá válhat, akár a Critical Mass, vagy a Mobilitás-heti eljutási versenyek.
+ Munkaközösséggé alakult a VTour, nem csak kétévente szervezett körutazás: két Classic VTour között is dolgozunk, ahogyan az élet megkívánja tőlünk!
Tágabb értelemben laza, informális szerveződés. Közösségünk hagymaszerűen épül fel: kemény mag és számos alkalmi segítő. Magas szakmai igényességgel és partizáncsapat rugalmasságával lépünk síkra a vidéki közlekedés fejlesztéséért, korszerűsítéséért.

Címkék: közlekedés busz vonat vasút integráció közösségi közlekedés mellékvonalak térségi közlekedés közlekedéspolitika tour de hongrie vasúti tour de hongrie közlekedési integráció szünetelő vasútvonalak vtour regionális közlekedés

A bejegyzés trackback címe:

https://tourhongrie.blog.hu/api/trackback/id/tr14312695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása