Autócsúcs

 2013.10.15. 06:34

Leáldozóban az autó uralkodása

Van fáziskésésben levő ország, de világviszonylatban tartósan megtorpant az autós közlekedés növekedése. Hol 10 éve, hol immár 25 éve.

Az osztrák gazdasági hetilapban Benjamin Reuter arról cikkez, hogy a jóléti-ipari államokban megállt az autók számának sok évtizedes növekedése, akár már csökkenő tendenciát mutatnak az eladások, az autóban megtett távolságok. Majdnem mindenhol nő a közösségi közlekedés igénybevétele.
A kőolajtermelésre hasonlóan: számítsunk hosszú tetőzésre, majd hirtelen visszaesésre? Nem tűnik logikátlannak az összefüggés.

A berlini F/21 társadalom- és jövőkutató műhely tanulmányt készített a jelenség várható következményeiről, lehetséges folytatásáról; a tanulmányt az autonetzer.de autómegosztó szolgáltató pénzelte.

A lényeg dióhéjban:
+ Az autó lassan, de látványosan beleroppan saját sikerébe. Főleg nagyvárosi környezetben elveszítette vonzerejét.
+ Egyre növekvő összköltsége lassan már a jóléti társadalmakban is túllépi a fájdalmi küszöböt.
+ Lassan elveszíti varázsát, mint érzelmi és presztízs tárgy, amit birtokolni kell. Ez a trend különösen látványos az új nemzedékek körében. Az autóbirtoklás lassan, de biztosan kimegy a divatból, lendületbe jöhetnek a fenntarthatóbb alternatívák, nevezetesen a vasúti és integrált közlekedés megosztott autóhasználattal kiegészítve.

Magyarországon hogyan fordítsuk le a helyes következtetéseket?

Címkék: autó közösségi közlekedés autócsúcs autómegosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://tourhongrie.blog.hu/api/trackback/id/tr755569019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása