Tramtrain összefogás

 2019.03.14. 09:39

TramTrain-együttműködés Németországban .... és mifelénk?

Ismét rengeteg nemzetközi hír gyűlik össze nálam. Kiemelem ezt a témát a "Kitekintő" rovatból.
 
Csak így érdemes, csinálni! Összefogva.
 
Nem asztalom a villamos (városi közlekedés), de évek óta piszkálja a fantáziám: ha lenne fapados de korszerű tramtrain megoldás, jelentős potenciált látok Magyarországon és számos más ismerős országban. Ezért évek óta mondogatom, hátha valakik veszik a labdát: nagytérségi tramtrain összefogás kellene!
 
Olyasmi, mint amire nagy sokára most a németek is rászánnák magukat. Több száz darabos rendelésre készülnek. Emlékeztetem a magányos magyar tramtrain sikerre Afrikában, amire a kutya sem figyelt föl, és a kínai nyomulás stb. miatt félsiker maradt az etiópiai projekt. Ha itthon a Ganz-Škoda/Stadler tengelyből kiindulva elkezdtük volna, a csehekkel, szlovákokkal együtt mozogni, most a német tenderen részt vehetne ez az alakulat és nekünk sem Spanyolországból kellene pár egyedi darabot rendelnünk, hanem Németországtól függetlenül is több tucatnyi vagy százas nagyságrendben mozoghatnánk.

A német közlekedési társaságok vezetői a tervezett tramtrain makettje körül
(fotó: Roland Fränkle / AVG)

 
Mi nem csak szolgáltatói összefogásban gondolkodjunk (majd valaki építse meg helyettünk, amit megálmodtunk). Államilag támogatott nemzetközi gyártói-mérnöki összefogásban termékcsaládot, komplett üzemi megoldást kellene kifejleszteni: legalább ugyanolyan rugalmasat, mint amilyen a körvonalazó német jármű, de kedvezőbb árszinten, jobban alkalmazkodva az alacsonyabb üzemeltetői kultúrájú országok valóságához is.

De kiindulva a létező projektből és a jelenlegi Lázár-féle mozgolódásból, egy magyar-román összefogás szükségszerűnek látszik (a szerbekkel együtt, mint junior partner). A románoknak ugye megvan, ami nekünk már nincs, viszonylag komoly gyártókapacitás és élő ipari kapcsolatok. De a "déli tramtrain" leendő megoldása miért ne legyen egy nagyobb, lengyel vagy cseh-szlovák partnereket is magába foglaló partnerség terméke?

Címkék: összefogás Németország tramtrain elővárosi villamos

A bejegyzés trackback címe:

https://tourhongrie.blog.hu/api/trackback/id/tr7314687706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása